torsdag den 3. november 2011

Agamer i KBC

Vi har i reglen fokus på storvildt, men der er sandelig også meget småvildt at iagttage. I selve KBC holder et utal af røde klippeagamer til, og vi kan dagligt se hannerne kippe med det flade røde hoved for at tiltrække hunnerne og skræmme andre bejlere væk. Agamer er en selvstændig familie af firben med 3-400 arter i specielt Østen og Australien. De afrikanske agamer er specialiseret i termitter og myrer, men kan i princippet spise alt det de kan gabe over, hvilket ikke er så lidt, da de kan udspile huden under kæben.

Forleden dag iagttog jeg en fladhovede træagam med det kraftige blå hoved. Jeg snuppede et hurtigt billede, men inden jeg havde nået at stille kameraet var farven forsvundet, så de to første billeder er samme dyr med 30-40 sekunders mellemrum. Den grå udgave er langt mindre synlig, så de bruger farveskiftet på samme måde som kameleoner til at camouflere sig, eller rettere undgå at tilstrække sig opmærksomhed. Det er en rigtig god ide, når samtlig overflyvende rovfugle gladeligt vil sætte tænderne i en.

Samme dag så jeg et legende par, hvor hannen, havde et kraftigt blåt hoved, men tabte farven hurtigt efter, at vi kom til stede. Dog gik der ikke mange øjeblikke, før han havde vænnet sig til vor tilstedeværelse på behørig afstand og fandt den blå farve frem igen. Farveskiftet kan med andre ord gå lynhurtigt, og styres af det autonome nervesystem, således at stressfaktoren øjeblikkeligt giver sig udslag i den mest hensigtsæssige farvetegning.

Man kan godt komme tæt på en agame, men man risikerer, at den vender sig og aflevere et grimt bid, hvilket dog ikke er giftigt, selvom det modsatte ofte hævdes.