fredag den 3. juni 2011

Lavsæson i Masai Mara

Karen Blixen Camp

Lavsæsonen i korthed: Sol fra en skyfri himmel, 25 – 28 grader om dagen og ned til 15 grader om natten, ingen eller næsten ingen regn, masser af vildt og ingen turister.

Månederne fra april til juni er lavsæson og omtales ofte som den store regntid, hvilket naturligvis kan holde de fleste fra et besøg, men tørre fakta er, at der i reglen ikke er mere regn i denne periode end resten af året. Og slet ikke i år, desværre. Savanner er sædvanligvis karakteriseret ved en, to eller tre temmelig afgrænsede regnperioder, men i de sidste 30–40 år er regnen i Masai Mara faldet jævnt hen over året, afbrudt af perioder med ekstraordinær nedbør eller tørke. Det er dog vældig svært at få øje på regelmæssighed. Flodheste nedkommer sædvanligvis omkring starten af længere regnperioder og flodhestene omkring KBC nedkommer både i oktober og januar. Så kan man jo læse ud af det, hvad man vil.

Indtil slutningen af maj har vi kun har ganske få byger, og græsset er slidt helt ned, hvor det burde stå meterhøjt og afvente de store vildtflokke sydfra om et par måneder, men vi kan stadig nå det, med en halv snes solide byger i juni.

Den østlige del af Masai Mara er imidlertid ganske brun, og det korte grønne græs her i Mara North Conservancy trækker vildtet til sydfra og truer den lokale balance. Græsproduktionen ser lige akkurat ud til at kunne dække masaiernes kvæghold og den lokale vildtbestand, så vi har faktisk ikke brug for mere vildt lige nu.

Når græsses gnaves helt ned, er der akut fare for erosion, hvorunder de øverste jordlag skylles væk af regn og dermed de fleste næringsstoffer. Alle savannens næringsstoffer er koncentreret i biomassen og det allerøverste jordlag. Sidstnævnte skyldes, at regnen fordamper lynhurtigt, og trækker alle næringssalte op i overfladen og nogle gange helt op på jordoverfladen. Et godt græsdække holder på jord og næringsstoffer, og sikrer kontinuiteten. Når græsset slides væk og den nøgne jord eksponeres for troperegn, har vi hele balladen. Det sker overalt i ulandene den dag i dag.

I Karen Blixen Camp ser vi masser af dyr. Næsten hver dag har vi besøg af elefant, giraf, zebra, impala, topi og bavian, der drikker, spiser og slikker salt ved floden sammen med vore residente flodheste og krokodiller. Hver dag ser vi tillige vore halvtamme mangustere og dikdik antiloper spankulere rundt i campen.
Nedenfor aktuelle billeder fra dagen i KBC.