onsdag den 26. oktober 2011

Det var kattens!

Kloge løvinder snyder på vægten

Selvom løvernes jagtinstinkt er yderst antændeligt, er det kloge dyr, der lærer livet igennem og bruger både erfaring og hjerne til at kalkulere risici og strategi, hvilket denne lille aktuelle historie vidner om.

De to løvegrupper i Mara North har haft hårde tider. Det ene hold hanner efter det andet er indvandret, har overtaget hunnerne og dræbt ungerne for få hunnerne i brunst. Den ene gruppe hunner har derfor ikke fået et voksent hold på benene i de sidste tre år. Det seneste hold unger var dårligt født i april/maj før et nyt hold hanner gentog massakren på det nye hold unger og gjorde hunnerne gravide. I sidste måned skete det så igen: nye hanner. Denne gang tre stærke unge hanner, der har samlet alle hunnerne i området i en ”pride”, der i øjeblikket ekspanderer deres hjemstavn. Vi håber, at det bliver en stærk gruppe, der kan holde succesfuldt i mange år fremover.

De gravide hunner har imidlertid endnu ikke sat ungerne i verden, men har udvist en ret smart adfærd ved at parre sig med de tilkomne hanner, der således narres til at tro, at de er fædre til de kommende unger. En af hunnerne har allerede fået en unge, som hun møjsommeligt har gemt væk, mens hun vandrer mellem den elskovssyge han og ungen, der dies mellem parringerne. På et tidspunkt blev hannen dog utålmodig og fulgte efter hunnen til ungen, men lagde sig roligt ned og ventede mens hunnen diede. Når bare han får lov at parre sig. Parringsinstinktet er vist større end hjernen.

I den store sumpgruppe i naboområdet omkring Musiara er der også kommet fire nye hanner til, som har smidt de to gamle ud. Den hårde kamp har sat spor hos alle fire indvandrere, dog næppe mere end de kan overleve. Her er parringen også godt i gang. En af hunnerne med et hold unger i die-alderen er flygtet i skjul, og har taget søsterens enlige unge med. På den måde kan hun parre sig, velvidende at hendes unge er i sikkerhed, mens hun opholder den potentielle fare. Hermed skulle der være gode overlevelsesmuligheder for såvel ægte som uægte afkom.

Savadi i lykkelige omstændigheder

I en tidligere blog omtaler jeg vor residente leopard Savadi, datter af den berømte TV stjerne ”Halftail”. Savadi er Halftails sidste unge. Hun blev født i 1996 og har dermed nået pensionsalderen for leoparder. Hun er dog stor og kraftfuld nok til at tiltrække en han, der har gjort hende gravid. Bryllupsnatten fejrede de i den nærliggende landsby, Marienda, hvor de brød ind i en indhegning og dræbte over 50 geder.

De fleste pattedyr (med undtagelse af mennesker og nogle hvaler) kan parre sig og blive gravide til de dør. De har ingen menopause, som vi i øvrigt stadig spekulerer over årsagen til. Nogle mener, at vi blot er blevet for gamle (hvad så med hvalerne?), mens andre mener, at viden skal overleveres, og andre igen at der er en genetisk fidus ved at sørge for flere børnebørn. Savadi bliver altså i denne omgang en meget, meget gammel mor – næsten 17 før hendes unger forlader hende og flere år ældre end den normale levetid for plettede katte. Vi følger hende næsten dagligt og kan tydeligt se den voksende mave. Hun er efterhånden meget vant til mennesker, fordi hun fortsatte sin mors TV karriere og blev fulgt af fotografer i månedsvis og i dag kommer folk stadig fra nær og fjern for at se hende. Lur mig om vi ikke skal have denne sidste historie, der lugter af dramatik på TV. En gammel mor, der skal sørge for sine unger bliver med garanti en meget, meget farlig mor.

I Mara North er hendes afløser imidlertid allerede kørt i stilling. Da vi i går kom på sporet af Savadi, fandt vi en dræbt impala under et stort træ tydeligvis dræbt af en anden leopard. Da vi i dag vendte tilbage til træet, fandt vi en ung hun leopard gnaskende på det store bytte. Hun havde løftet det langt op i træet, mens hyænerne neden under ventede på tabte rester. Leoparder komme vi ikke til at mangle.